گرانی مواد اولیه و قاچاق کالا از بنگلادش و چین

جامه پوش: نایب‌رئیس اتحادیه تولید و صادرات نساجی و پوشاک ایران گفت: افزایش قیمت مواد اولیه و هزینه‌های تولید باعث امکان افزایش قاچاق شده که هم‌اکنون نیز قاچاق انجام می‌شود و در کف بازار به‌وضوح قابل‌مشاهده است.
مجید نامی درباره وضعیت تولید و صادرات پوشاک و قاچاق در این صنعت گفت: طی دو سال پیش ممنوعیتی در واردات کالای ساخته‌شده صورت گرفته و این تعداد کالا حدود هزار و ۴۰۰ قلم بوده که پوشاک نیز یکی از این موارد است.

نایب‌رئیس اتحادیه تولید و صادرات نساجی و پوشاک ایران گفت: وضعیت تولید پوشاک نسبت به سال‌های قبل بهتر شده و خود این مسئله باعث شده که مصرف داخلی مواد اولیه صنعت پوشاک در داخل کشور که پارچه و نخ است افزایش پیدا کند و وضعیت نساجی هم به‌تبع رونق بگیرد.

وی افزود: مواد اولیه بخش‌های ریسندگی جزء مشکلاتی بوده که همیشه وجود داشته و حتی در بعضی از مقاطع به خاطر تخصیص ارز این مشکل به وجود آمده است.

نامی بیان کرد: صادرات پوشاک و نساجی هم طی این سال‌ها صورت گرفته و در سال قبل صادرات پوشاک دو برابر شده و یکی از دلایل مهم افزایش صادرات، افزایش نرخ ارز بوده و دلیل دوم اینکه کالای تولید کشور مقرون به‌صرفه‌تر است.

وی در ادامه گفت: تجار خیلی زیادی از کشورهای همسایه مثل عراق و افغانستان کالا زیادی از ایران خریداری می‌کنند و خودشان صادرات را انجام می‌دهند که این خرید تجار خیلی از مواقع جزء صادرات محسوب نمی‌شود.

نایب‌رئیس اتحادیه تولید و صادرات نساجی و پوشاک ایران گفت: با توجه به اینکه صنعت نساجی و پوشاک در دوران کرونا مشکلات زیادی در چندین مقطع داشته و بخش‌های خرده‌فروشی پوشاک مجبور به تعطیلی شدند، ولی اشتغال خوبی در این مدت به وجود آمده و همچنان یکی از مشکلات صنعت پوشاک کمبود نیروی کار است به علت کرونا خیلی از افراد دیگر قادر به‌کار نیستند علاوه بر کمبود نیروی متخصص نیروی کارگر نیز در سیستم تولید پوشاک کم شده است.

نامی اذعان کرد: بزرگ‌ترین چالشی که از اواخر سال گذشته به وجود آمده افزایش شدید قیمت مواد اولیه بوده که این افزایش باعث شده کالای تولیدی در کشور دچار افزایش قیمت شود و در این صورت نمی‌توانیم کالای قابل‌رقابت ازنظر قیمتی تولید کنیم.

وی در خصوص قاچاق پوشاک گفت: با توجه به افزایش قیمت کالا ورود غیرقانونی پارچه و پوشاک مقرون به‌صرفه‌تر بوده و راه قاچاق را باز می‌کند باید هر چه سریع‌تر نسبت به این مسئله چاره‌ای اندیشید تا این وضعیت باعث نشود که علاوه بر رکود در بازار وقفه در تولید داخلی نیزبه وجود بیاید.

نایب‌رئیس اتحادیه تولید و صادرات نساجی و پوشاک ایران گفت: به علت افزایش نرخ ارز در دو سال پیش قاچاق جذابیت خود را از دست‌داده، ولی هم‌اکنون با توجه به اینکه قیمت دلار مدتی ثابت مانده و حتی امکان پایین آمدن نرخ ارز هم وجود دارد بنابراین افزایش قیمت در بحث مواد اولیه و هزینه‌های تولید باعث امکان افزایش قاچاق شده که هم‌اکنون نیز قاچاق انجام می‌شود و در کف بازار به‌وضوح قابل‌مشاهده است. در حال حاضر کالاها باقیمت پایین از کشورهای بنگلادش و چین به صورت قاچاق وارد کشور می‌شوند.

۵۰ درصد تولیدات ما وابسته به مواد اولیه داخلی است

شیرازی، رئیس اتحادیه تولیدکنندگان و صادرکنندگان پوشاک کشور لزوم آزادسازی واردات اولیه‌ تولید پوشاک را متذکر شد و گفت: کارخانه‌های تولید نخ داخلی، مواد اولیه را در اختیار تولیدکننده نمی‌گذارد.

ابوالقاسم شیرازی در پاسخ به این سوال که چرا تولیدِ پوشاک تا امروز پی به معضلات نبرده بود و با یک چالش، همه مشکلات سر برآورده است، اظهار کرد: این مشکلات از دیرباز وجود داشت و اینکه چرا تا امروز سخنی از آن به میان نمی آمد، فقط به غیرت و عرق تولیدکننده ایرانی باز می گردد.

شیرازی با گلایه از نبود تسهیلات ارزان قیمت برای صنعت پوشاک گفت: نزدیک به ۵درصد پوشاک در بخش صنعتی تولید و عرضه می شود و بخش اعظم آن در بنگاه های کوچک و متوسطِ صنفی تولید می گردد.

رئیس اتحادیه تولیدکنندگان و صادرکنندگان پوشاک کشور با اشاره به اینکه ادغام دو وزارتخانه بازرگانی و صنایع، هیچ عایدی نصیب تولیدکنندگانِ خُرد پوشاک کشور نداشته است، افزود: هزاران تولیدکننده پوشاک در کشور فعال اند که هر یک قابلیتِ برند شدن دارند و همگی زیر مجموعه بنگاه ها صنفی هستند.

شیرازی تسهیلات دریافتی صنوف کوچک را ۱۸ و سهم صنعتی ها را ۴ درصد برشمرد و ادامه داد: دو نوع پارچه تخت و نخِ گردباف برای تولید پوشاک استفاده می شود و در تولید پارچه تخت کاملا به خارج وابسته هستیم.

وی همچنین از بی نیازی کشور به تامین نخ گردباف سخن گفت و افزود: ۵۰ درصد تولیدات ما وابسته به مواد اولیه داخلی است که متاسفانه در حوزه توزیع با مشکل مواجه می باشد؛ یعنی تولید کننده هم باید این مواد اولیه را از دست واسطه ها و با قیمت گزاف تهیه کند.

به گفته شیرازی این کارخانه های نساجی هستند که نخ و مواد اولیه را تحویل گرفته و پارچه را تحویل تولیدکننده پوشاک می دهند. در این میان کارخانه ها محصول خود را به صورت مستقل در اختیار تولیدکننده پوشاک نمی گذارند.

شیرازی همچنین از قاچاق برخی پوشاک ارزان قیمت ترک به کشورمان خبر داد و افزود: اگر اجازه ورودِ مواد اولیه به تولید کننده داده شود، بسیاری مشکلات در تولید پوشاک رفع می شود. در حالیکه ورود این کالاها باید آزاد شود.

اتحادیه تولید و صادرات نساجی و پوشاک ایرانالبسه قاچاقپارچه و نخپساکروناخبر تولیدصادرات پوشاکقاچاقکرونامواد اولیهنخ داخلینرخ ارز