مهندسی نساجی چیست؟

جامه پوش: بسیاری از شرکت ها محصولاتی را تولید می کنند که حاوی مواد منسوج هستند؛ مانند لباس ها یا مواد زیست پزشکی. مهندسی نساجی (Textile Engineering) یک رشته تحصیلی در حال رشد است که هدف آن توسعه یا بهبود کیفیت پارچه ها و فرآیندهای تولید آنهاست. اگر در زمینه علوم و ریاضی استعداد دارید و از طرفی به منسوجات علاقه مند هستید؛ ممکن است دوست داشته باشید بیشتر با این رشته مهندسی آشنا شوید. ما در این مقاله مهندسی نساجی را تعریف می کنیم، مسئولیت های مهندسان نساجی را شرح می دهیم، نحوه آموزش این رشته را توضیح می دهیم و به شما می گوییم که مهندسان نساجی به طور متوسط چقدر حقوق می گیرند.

مهندسی نساجی چیست؟

حوزه ای از مهندسی است که با استفاده از اصول علمی و مهندسی، سعی در بهبود و ارتقاء روند تولید محصولات منسوج مانند پوشاک، منسوجات خانگی یا مواد اولیه تجهیزات پزشکی دارد. در واقع مهندسی نساجی حرفه ای است که به تحقیق و مطالعه درباره مواد منسوج مثل الیاف، نخ و پارچه می پردازد، و هدف آن تولید محصولات باکیفیت و خلق تکنیک های جدید تولید است. به عنوان مثال مهندسان نساجی ممکن است در زمینه تولید پارچه های مقاوم در برابر حرارت برای لباس های آتش نشانی فعالیت کنند و یا به تولید مواد زیست پزشکی برای اندام های مصنوعی بپردازند. در حقیقت مهندسان نساجی می توانند در اکثر بخش های تولید منسوجات از جمله تحقیق و توسعه، تولید، فروش، کنترل کیفیت یا مدیریت فعالیت نمایند.

مهندسان نساجی چه کاری انجام می دهند؟

مهندسی نساجی صنعت گسترده ای است که حوزه های تولیدی مختلفی را دربر‌می‌گیرد؛ بنابراین مهندسان نساجی می توانند در موقعیت‌ های مختلفی کار کنند. با این حال برخی از مسئولیت های شغلی رایج مهندسان نساجی شامل موارد زیر است:

  • تحقیق در مورد مواد: مهندسان نساجی در مورد مواد جدید و رایج تحقیق می کنند؛ تا علاوه بر آشنایی با خواص آنها، راه هایی برای بهبود کیفیت پارچه ها پیدا نمایند.
  • توسعه الیاف: متخصصان نساجی در زمینه تولید الیاف جدید، و یا آزمایش الیاف طبیعی و مصنوعی فعالیت می‌کنند. زیرا هدف آنها تعیین بهترین مواد برای ساخت محصولات مختلف است.
  • شناسایی مواد: مهندسان نساجی مواد خامی که می خواهند برای ساخت یک نوع پارچه به کار ببرند را تعیین می نمایند و برای تامین آن با تامین کننده تعامل می کنند.
  • بهبود فرآیندهای تولید: مهندسان نساجی ممکن است فرآیندهای تولید را مورد بازنگری قرار دهند و با تکنسین ها هماهنگ کنند تا راه هایی برای افزایش راندمان فرآیندهای تولیدی بیابند.
  • اجرای کنترل کیفیت: آنها معمولاً اجرای فرآیند کنترل کیفیت یا نظارت بر آن را برعهده دارند تا مطمئن شوند که محصول نهایی با استانداردهای کیفی مطابقت دارد.
  • همکاری با سایر تیم ها: مهندسان نساجی غالباً با تیم های فروش، بازاریابی و توزیع همکاری می کنند تا آنها را با ویژگی های محصولات منسوج و نحوه معرفی کردن آنها به مصرف کنندگان آشنا کنند.

مهارت های مهندسین نساجی مهندسان نساجی برای تحلیل و توسعه منسوجات جدید به پایه علمی و دانش ریاضی قوی نیاز دارند. در واقع آنها باید به مهارت های زیر مسلح باشند:

خلاقیت

مهندسان نساجی در بسیاری از حوزه های کاری خود از مهارت خلاقانه استفاده می کنند. آنها با استفاده از تفکر خلاق و با آزمایش روش های مختلف ترکیب منسوجات، سعی در خلق پارچه های جدید دارند. در ضمن مهندسان نساجی بر عملیات تولید منسوجات به نظارت می پردازند و سعی می کنند راه هایی برای ارتقاء راندمان این فرآیندها بیابند.

پژوهش

مهندسان نساجی باید به مهارت های تحقیقاتی عالی مجهز باشند تا با کمک آنها منسوجات جدید را خلق کرده یا خواص پارچه ها را ارتقا دهند. آنها باید از مهارت های تحقیقاتی خود برای جمع آوری اطلاعات در مورد ویژگی های انواع پارچه از جمله حاوی الیاف طبیعی و مصنوعی استفاده کنند. سپس بایستی تمام اطلاعات جمع آوری شده را ارزیابی کنند، و براساس نتایج حاصله تصمیم بگیرند که از چه نوع موادی برای تولید پارچه های جدید استفاده نمایند.

تفکر انتقادی

مهارت های تفکر انتقادی به مهندسان نساجی کمک می کند تا اطلاعات را پردازش کرده و راهکارهایی برای حل مشکلات بیابند. این مهندسان با استفاده از تفکر انتقادی خود سوالاتی در مورد محصولات منسوج مطرح کرده و سعی می کنند مشکلات به وجود آمده در فرآیند تولید آنها را شناسایی نمایند. آنها داده هایی که از طریق تحقیقات جمع آوری کرده اند را سازماندهی نموده و به منظور یافتن راهکار، به دقت مورد مطالعه قرار می دهند. پس از اینکه آنها راهکاری را به مرحله اجرا درآوردند؛ با استفاده از مهارت های تفکر انتقادی، فرآیندهای جدید را مورد تجزیه و تحلیل قرار داده و سعی می کنند کارآیی آنها را افزایش دهند.

توجه به جزئیات

مهندسان نساجی با توجه به جزئیات، در راستای توسعه منسوجات، بر روی فرآیندهای فنی پیچیده کار می کنند. این مهارت به آنها کمک می کند تا در هنگام انجام تحقیقات، توسعه محصولات یا نظارت بر فرآیندهای تولیدی دقت بالایی داشته باشند. در ضمن آنها در هنگام اجرای روش های ایمنی در تاسیسات تولیدی، کاملاً به جزئیات مقررات مربوطه توجه می کنند تا مطمئن شوند با سیاست های شرکت مطابقت دارند.

منبع: Indeed

 

خبر نخ و پارچهمهندسی نساجی