“مطالعه کار”حلقه مفقوده بهره وری در تولیدپوشاک

اکثر صنایعی که در بخش پوشاک کار می کنند بازده مناسبی ندارند و برای جبران کم بازدهی متاسفانه به کار خارج از ساعات معمول روی می آورند. برخی از کارخانه ها مجبورند تا بیش از ۱۴ ساعت در روز برای رسیدن به هدف تولیدی خود و حمل سفارشات در تاریخ مقرر کار کنند. در جامعه جهانی این وضعیت نمی تواند تا ابد ادامه پیدا کند، بعد از مدتی اعتراضات نسبت به نقض قوانین محلی و منشور اخلاقی  شروع می شود. از این رو اکثر کارخانه های فعال در بخش پوشاک چاره ای جز ارتقاء قابل ملاحظه بهره وری خود ندارند. این مشکل را می توان تا حد زیادی با بهره گیری از مفهوم مطالعه کار حل کرد.
حال با ذکر مثالی موضع را ملموس تر می کنیم. یک کارخانه فعال در بخش پوشاک هیچ آشنایی با روش مطالعه کار ندارد؛ این کارخانه دارای ۲۴ عدد چرخ خیاطی در یک خط دوخت است که در هر ساعت ۲۰۰ تکه پیراهن بافتنی زنانه در این بخش تولید می شود؛ بنابراین در طول ۸ ساعت کاری روزانه این کارخانه تنها ۱۶۰۰ تکه پیراهن زنانه تولید می شود. اما برای اینکه این سفارش به موقع تولید و حمل شود؛ باید در هر ساعت ۳۰۰ تکه پیراهن و در طول ۸ ساعت کاری روزانه ۲۴۰۰ تکه پیراهن ساخته شود.
در حالت رایج برای تولید ۲۴۰۰ تکه پیراهن در روز به جای اینکه با طراحی مناسب چرخ های خیاطی و ایجاد تعادل در خط دوخت تلاش شود که هر ساعت به جای ۲۰۰ پیراهن ۳۰۰ پیراهن تولید شود، سعی می شود تا ساعات کاری روزانه به جای ۸ ساعت به ۱۲ ساعت افزایش پیدا کند. روشی که در چنین مواردی می تواند به ارتقاء بهره وری بخش لباس کمک کند، روش مطالعه کار است که گاهاً به آن مطالعه روش زمان و مطالعه حرکت نیز می گویند.

مطالعه کار در بخش پوشاک چیست؟
مطالعه کار یکی از اجزاء علم مدیریت است و توسط دانشمند مشهور آمریکایی به نام فردریک وینسلو تیلور (Frederick Winslow Taylor) که به پدر علم مدیریت نوین نیز معروف است، توسعه پیدا کرده است.
مطالعه کار یک روش علمی است که ارزیابی محتوای کاری یک شغل را تضمین می کند و به روش های بهتری برای انجام آن متوسل می شود؛ از این رو موجبات استفاده بهتر از منابع انسانی، ماشین آلات و سایر منابع سازمانی را فراهم می کند.

در حرفه مطالعه کار بر روی نحوه انجام کار تحقیق می شود، نقایص نحوه انجام کار مورد بررسی قرار می گیرد و با پیشنهاد انجام اقدامات اصلاحی، زمینه بهبود روش های انجام فعالیت فراهم می شود و از این رو بهره وری به ازای هر کارگر، به ازای هر واحد زمان و به ازای هر دستگاه افزایش پیدا می کند. در ضمن مطالعه کار باید زمان استانداردی را تعیین کند که در آن یک کارگر واجد شرایط بتواند وظایف محوله خود را در آن زمان استاندارد به اتمام برساند. بنابراین می توان مطالعه کار را به شیوه زیر تعریف کرد: مطالعه کار یک روش سیستماتیک برای بررسی روش های موجود انجام کار است که هدف از آن ارتقاء بهره وری بخش پوشاک و تعیین زمان استاندارد برای هر شغل است.

ویژگی های مطالعه کار
مطالعه کار به عنوان یک روش از یک ماهیت سیستماتیک برخوردار است. مطالعه کار از آن جهت رویکرد موفقی است که در قالب آن مسائل به صورت سیستماتیک مورد مطالعه قرار می گیرند و همچنین به صورت سیستماتیک سعی می شود تا راهکارهای تحت پوشش توسعه پیدا کنند.

جامعیت مطالعه کار
مطالعه کار در سالن های تولیدی پوشاک یا لباس روند بسیار دقیقی است که به بررسی مشکلات می پردازد و سعی دارد تا راهکار جامعی برای حل این مشکلات ارائه دهد. مطالعه کار یک روند زمان بر است، چرا که شامل مطالعه دقیق مشکلات و ارائه راهکارها برای آنها از طرق مختلف است.
مدیر تولید پوشاک یا مدیر سالن تولید و یا سرپرست تولید نمی تواند زمان کافی برای چنین مطالعه سیستماتیک و کاملی تخصیص دهد. مطالعه کار یک کار تمام وقت است. به همین دلیل هر شرکت باید یک بخش کامل را به موضوع مطالعه کار اختصاص دهد. از آنجاییکه مطالعه کار اهمیت بسیار زیادی دارد، باید دارای یک بخش جداگانه و مستقل در صنایع پوشاک باشد.

 

پوشاکتولید پوشاکخبر تولیدمدیریت صنایع نساجیمطالعه کار در بخش پوشاکمهندسی نساجی