جامه پوش: رئیس کمیته صنایع نساجی مجلس شورای اسلامی با بیان اینکه مبارزه جدی با قاچاق پوشاک نمی شود, گفت: در سال های 1397 و 1398، اقداماتی در این زمینه انجام شد اما پس از آن رها شد.
علی جدی افزود: متاسفانه قاچاق واردات پوشاک، افت و خیزهای زیادی داشته است یعنی در زمانی که نهادهای متولی، به طور جدی در این زمینه ورود و برخورد می کنند میزان قاچاق, مقداری کاهش می یابد اما چون مستمر نیست و رها و مقطعی ورود می شود این افت و خیز وجود دارد و کم هم نشده است زیرا کالای قاچاق در بازار به وفور وجود دارد.
او ادامه داد: اراده جدی که لازم است نهادهای متولی در این زمینه ورود کنند وجود ندارد اما زمانی که برای کار خاصی، اراده ای شکل می گیرد و همگانی می شود بسیاری از مشکلات حل می شود اما در بحث واردات کالاهای قاچاق نه تنها در پوشاک بلکه در خیلی از حوزه های دیگر مشکل داریم.
لزوم نظارت بر سامانه جامع انبارها برای مبارزه با قاچاق
رئیس کمیته صنایع نساجی مجلس شورای اسلامی با بیان اینکه وزارت صمت باید بر سامانه جامع انبارها نظارت اساسی داشته باشد و موجودی های انبارها را کنترل کند, گفت: این موضوع در مبارزه با قاچاق کالا کمک می کند.
علی جدی افزود: در بحث واردات قاچاق پوشاک، مسیرهای مختلفی را داریم و می شود به راحتی شناسایی و الویت بندی کرد و بر اساس این اولویت ها برخورد کرد اما برخی اوقات آدرس های غلط هم می دهیم و بحث مبارزه با قاچاق را در مغازه ها و فروشگاه ها جستجو می کنیم در حالی که آن فروشنده با چند واسطه این پوشاک را از وارد کننده یعنی قاچاقچی خریده است و نقشی در این باره ندارد.
او با تاکید بر اینکه فروشنده نقشی در واردات قاچاق ندارد, ادامه داد: اما همین برخورد با فروشنده را هم مستمر انجام نمی دهیم در حالی که باید اولویت بندی کنیم؛ اگر به صورت مستمر پیگیری کنند مسیرهای قاچاق, شناسایی و از آن جلوگیری می شود.
بیشتر بخوانید:
- بازار شب عید پوشاک در چنبره قاچاقچیان
- قاچاق پوشاک ۴۰ درصد ارزان تر از تولید !
- لباس قاچاق بنگلادشی بر تن ایرانیها
جدی با بیان اینکه قاچاق کالا مسیرهای مختلفی دارد, ادامه داد: یکی از این مسیرها, گمرکات رسمی ماست و جنس با عناوین دیگر که ممنوع نیست به راحتی وارد می شود؛ در مبادی رسمی برخی اوقات از دست آنها در می رود یا چشم ها بسته می شود و رقم بالایی از منسوجات قاچاق وارد کشور می شود.
رئیس کمیته صنایع نساجی مجلس شورای اسلامی با اشاره به اینکه از طریق مرزهای آبی هم قاچاق می شود، افزود: اگر واقعاً بخواهیم با قاچاق منسوجات مبارزه کنیم, ستاد مبارزه با قاچاق کالا و وزارت صمت برای بحث بازرسی ها و نیروی انتظامی برای برخورد به راحتی می توانند وارد و مانع شوند اما به قدری شُل گرفتند و جدی نگرفتند که قبح آن نیز شکسته شده است.
جدی با بیان اینکه هنوز تابلوی منسوجات خارجی بر سر در خیلی از مغازه ها در تهران وجود دارد و قابل مشاهده است, اضافه کرد: مشخص است اراده ای برای برخورد با این مسأله وجود ندارد.
او ادامه داد: ستاد مبارزه با قاچاق کالا به وزارت صمت, پاس می دهد و وزارت صمت می گوید ستاد با ما همکاری نمی کند و ستاد می گوید نیروی انتظامی با ما همکاری نمی کند. شناسه کالا, روش کمکی خیلی خوبی در این زمینه است اگر اجرا و نظارت شود اما در آن جا هم در جاهایی, شناسه کالا هم دور زده می شود.
نایب رئیس اتحادیه تولید، صادرات نساجی و پوشاک نیز با ابراز نگرانی از عرضه پوشاک قاچاق در بازار، گفت: با شرایط به وجود آمده و افزایش عرضه پوشاک قاچاق در بازار، تولیدکنندگان پوشاک نگران بازار شب عید هستند.
او افزود: تولیدکنندگان پوشاک بعد از دو سال رکود ناشی از کرونا از شش ماه پیش خود را برای شب عید آماده کردهاند، اما با توجه به افزایش عرضه پوشاک قاچاق برای شب عید نگران هستند، زیرا قاچاقچیان پوشاک نیز خود را برای این بازار آمده کردهاند.
واردات پوشاک قاچاق از ترکیه
نایب رئیس اتحادیه تولید، صادرات نساجی و پوشاک با اشاره به واردات پوشاک قاچاق از ترکیه، گفت: در حال حاضر راحت ترین راه برای واردات پوشاک قاچاق از ترکیه است و با کاهش نرخ ارز نیز واردات پوشاک قاچاق از این کشور افزایش یافته است که این موضوع میتواند به تولید پوشاک به شدت صدمه وارد کند.
او با تاکید بر لزوم رصد مستمر بر بازار گفت: گاهی برخی طرحها برای مبارزه با عرضه کالاهای قاچاق از جمله پوشاک به صورت ضربتی و موفق اجرا میشود، اما پس از مدتی کمرنگ و یا به فراموشی سپرده میشود، این در حالی است که اجرای این طرحها باید به صورت مستمر و دائمی باشد.
پوشاک قاچاق ارزانتر از پوشاک تولید داخل
شهریاری با بیان اینکه پوشاک تولید داخلی به لحاظ کیفیت کاملا قابل رقابت با پوشاک خارجی است، گفت: قیمت تمام شده پوشاک وارداتی قاچاق به دلیل عدم پرداخت عوارض گمرکی ارزانتر از پوشاک تولید داخلی است. تولیدکنندگان داخلی باید عوارض مواد اولیه و بسیاری از هزینههای دیگر را پرداخت کنند، لذا قیمت تمام شده پوشاک ایرانی در مقایسه با پوشاک قاچاق بیشتر میشود و به این ترتیب پوشاک قاچاق در مقابل پوشاک تولید داخلی مزیت رقابتی پیدا میکند.
نایب رئیس اتحادیه تولید، صادرات نساجی و پوشاک افزود: برای جلوگیری از واردات کالاهای قاچاق، دولت در درجه اول باید شرایط را برای تولیدکنندگان و واردکنندگان مواد اولیه تسهیل کند و تا جایی که امکان پذیر است، موانع تولید و واردات برداشته شود و بعد از آن نیز باید بازار به طور مستمر رصد شود.
شهریاری با تاکید بر اینکه پوشاک قاچاق به سطح عرضه برگشته است و عرضه آن نیز در حال افزایش است، گفت: متاسفانه شکل آن عوض شده، به طوری که واردکنندگان پوشاک قاچاق با تغییر لیبل و جایگزینی مارک ایرانی به جای مارک خارجی، پوشاک وارداتی قاچاق را به عنوان تولید داخلی عرضه میکنند .