جامه پوش: کارخانه جدید فشن (NEFFA) قبل از عرضه محصول فرآوری شده زیستی خود در نیویورک و پیش از دریافت جایزه تغییر جهانی (Global Change Award) در استکهلم، آماده است تا نحوه عرضه مواد زیست فرآوری شده با روش MycoTEX به بازار را به نمایش بگذارد.
روش تولید خودکار متعلق به NEFFA، امکان تولید پوشاک، کفش و اکسسوری های مد را به صورت محلی و کاملاً سه بعدی از مواد فرآوری شده زیستی مانند میسلیوم یا جلبک فراهم می کند.
بنیانگذاران کارخانه NEFFA دو فرد به نام های آنیلا هویتینک (Aniela Hoitink) و نیکولین فان اینتر (Nicoline van Enter) هستند که هر دو تجربه گسترده ای در صنایع پوشاک و کفش دارند؛ آنها سالهاست به این نتیجه رسیده اند که مشکلات صنعت مد تنها مادی نیست، بلکه این صنعت درگیر یک مشکل سیستمی بسیار گسترده تر است که نیاز به یک راهکار فراگیر و جمعی دارد.
هویتینک می گوید: «شیوع بیماری همه گیر کووید – ۱۹ بار دیگر نشان داد که وابستگی به کشورهای دارای نیروی کار ارزان تا چه اندازه مخرب است. اما روشی که ما در حال حاضر برای تولید مد به کار می بریم؛ به سختی به صورت کاملاً خودکار در می آید، به خصوصی وقتی حرف از عملیات دوخت در میان باشد. مواد زیست فرآور که از طریق تخمیر رشد می کنند میتوانند روش سنتی دوخت را از صحنه به در کنند؛ اما تنها این نیست، بلکه آنها فرصت های جدیدی را در زمینه طراحی فراهم می کنند که قبلاً هرگز امکان پذیر نبوده اند».
کلان داده ها و اسکن بدن
در NEFFA، طراحی لباس مستقیماً به صورت سه بعدی و با استفاده از کلان داده ها یا اسکن بدن انجام می شود. در اینجا یک رابط طراحی دیجیتال به صورت آنی گزینه هایی را برای اعمال انواع بافت های پارامتریک ارائه می دهد. در نهایت طرح نهایی به صورت یک قالب سه بعدی مقرون به صرفه و قابل بازیافت با انواع فناوری های دیجیتال ساخته می شود. این روش کاملاً امکان پذیر است؛ زیرا هیچ نیازی به حرارت یا فشار ندارد، به همین دلیل قالب ها شکلی شبیه تاول دارند.
در این اثناء، زیست توده ها در مخازن بزرگ تخمیر رشد می کنند. سیستم NEFFA در حال حاضر با میسلیوم کار می کند؛ اما می تواند با هر نوع مواد زیستی که از طریق تخمیر مایع رشد می کنند (مانند جلبک ها یا حتی کلاژن) نیز کار کند.
سپس ربات ها، زیست توده ها را در اطراف قالب اعمال می کنند تا در نهایت ضخامت آنها در کل قالب یکسان شود. در نتیجه لباس نهایی نیازی به هیچگونه محکم کاری ندارد؛ از اینرو علاوه بر حذف ضایعات برش، تعداد قطعات مجزا برای تولید لباس نیز به حداقل می رسد. سپس این ماده خشک می شود؛ در این حالت در عین سفت و محکم بودن، کاملاً انعطاف پذیر است. در نهایت محصولی تولید می شود که با چرم قالب گیری شده، قابل مقایسه است. اگر چه روش تولید MycoTEX متعلق به NEFFA قصد ندارد جایگزینی برای چرم بسازد؛ اما هدف این است که نشان داده شود چگونه مواد زیستی پیشرو مانند میسلیوم می توانند فرصت های جدید طراحی را خلق کنند.
کل فرآیند از رشد مواد تا تولید محصولات نهایی، تنها هفت روز طول می کشد و هیچ نیازی به پلاستیک یا سایر مواد شیمیایی مضر ندارد.
NEFFA اواخر امسال اولین سلول تولید رباتیک خود را با همکاری یک شرکت ماشین سازی معروف آلمانی، بر پایه روش MycoTEX عرضه خواهد کرد. این سلول با سیستم های رباتیکی که در حال حاضر در صنعت مد مورد استفاده قرار می گیرند کار می کند؛ به همین دلیل شرکت ها برای اینکه این روش را پیاده سازی کنند، نیازی نیست روی خرید تجهیزات جدید سرمایه گذاری نمایند.
منبع: Innovationin Textiles