جامه پوش: طراحی مد برای لباس همواره یکی از دغدغههای بزرگ جامعه بوده است. از طرفی اکثریت سنتی جامعه ایرانی نگاه مثبتی به طراحی لباسهای جدید ندارد و از طرف دیگر بخش عمدهای از نوجوانان و جوانان، نگاهشان بیشتر به سمت لباسهایی است که طراحی آنها تفاوت عمدهای با فرهنگ ایرانی – اسلامی دارد.
این دوگانگی در طول سالهای اخیر مباحث زیادی را به وجود آورده و دستاندرکاران حوزه مد و لباس را با چالشهای ریز و درشتی مواجه کرده است. یکی از طرحهای مراکزی همچون کارگروه ساماندهی مد و لباس، برای حل این چالشها برگزاری جشنوارهها و نمایشگاههای مختلف است.
آخرین نمونه از این ایدهها برگزاری نمایشگاه ملی «شهر خانواده» است که بخشی از آن به فروش البسه اختصاص دارد، بخشی که از یازدهم بهمن و در مصلی تهران برگزار میشود. به بهانه برگزاری این نمایشگاه با سجاد لطفی دبیر کارگروه ساماندهی مد و لباس گفتگو کردیم. گفتوگویی که بیش از هر چیز پیرامون موضوعی بود که در این متن به آن اشاره کردیم.
لطفی در رابطه با انتقادات نسبت به طراحی البسه در چارچوبهای مشخص که غالبا به روز نیستند و با استقبال جوانان و نوجوانان مواجه نمیشوند گفت: ایدهآل و مطلوب ما این است که وقتی حرف از روزآمدسازی میراث میزنیم، در حوزه مد و لباس و بحث توجه به اقوام و پوشاک سنتی هم ورود کنیم و طوری روزآمد و بازسازی و بازپردازی شود که جوان و نوجوان دهه هشتادی و نودی با آن ارتباط برقرار کند، چون توجه به این مسئله بسیار مهم است.
وی افزود: چند وقت پیش و در جشنواره «نقش تن پوش» که صرفاً طراحی روی تیشرت بود شرکت کردیم و محصولات متنوعی در آنجا بود. تیشرت محصولی است که عمدتاً برای جوانان و نوجوانان است و اکثر مراجعهکنندگان از این قشر بودند. در آن رویداد طرح یک تیشرت برگرفته از لباسهای سنتی ایل بختیاری طراحی و تولید شده بود، محصولی ساده، اصیل و شیک و تقریباً همه کارشناسان معتقد بودند این محصول در عین سادگی همه چیز را دارد و جوان و نوجوان ما قطعاً از آن استقبال میکنند.
دبیر کارگروه ساماندهی مد و لباس با اعلام این مسئله که در طول سال طرحهای اینچنینی زیادی تولید میشود، اما به بازار وارد نمیشود، ادامه داد: من در همان رویداد به عزیزان جهاد دانشگاهی گفتم که اگر افراد طراح حاضر در این جشنواره که آثار قابل قبولی دارند را به حوزه تولید وصل کردند و حداقل هزار محصول از ایده آنها تولید شد، شما برد کردید و به قسمتی از اهدافتان رسیدید. اما اگر این طرحها همین جا ماند و اتفاقی رخ نداد، همان آسیبی به وجود آمده که در طول سالها در زمینه طراحی و مد وجود داشته و خیلیها از جمله خود ما نسبت به آن نقد داشتند.
وی در خصوص چارچوبها و بایدها و نبایدهایی که در زمینه طراحی البسه وجود دارد اضافه کرد: ما بحث زیبایی را نباید با چارچوبها بسنجیم و بگوییم اگر طرح شما در این قالب نبود پس اصلاً زیبا نیست. یک اثر میتواند زیبا بوده و در عین حال در چارچوبهای فرهنگ ایرانی – اسلامی هم باشد. طراحی لباس زیبا با معیارهای فرهنگ ایرانیاسلامی منافاتی ندارد. بحث اصلی ما در خصوص لباس مسئله پوشیدگی است که واقعاً در فطرت آقایان و خانمهای ما در سنین مختلف وجود دارد. حالا دیگر نباید خطکش برداشت و گفت اندازه این لباس باید ۱۰۰ یا ۱۵۰ سانتیمتر باشد. اصل این است که پوشیده باشد.
سجاد لطفی با اشاره به نقدهایی که در این زمینه وجود دارد عنوان کرد: من صحبتهایی کردم که عزیزانی به آن خرده گرفتند یا برخی گفته بودند میخواهند در طرح جدید به رنگ لباسها نظارت کنند و اجازه طراحی و تولید لباس با برخی رنگها را ندهند. درحالیکه اصلاً از این خبرها نیست. شاید من لباسی با بعضی رنگها را نپوشم، ولی جوانان و نوجوانان را از پوشیدن آنها منع نمیکنم. ما جوان امروزی را میبینیم و با این وسعت و توسعه ارتباطات نمیتوان چنین حرفی به جوان و نوجوان امروزی زد.
وی در انتهای سخنانش اظهار کرد: ما نباید فقط یک تیپ فکری را در نظر بگیریم، این ایده ما باید در کل جامعه مقبولیت داشته باشد وگرنه خود ما جوان و نوجوان را مجبور میکنیم به سمت دیگری که با فرهنگ ما همخوانی ندارد، برود.