دنیای مد، مدیون این ملکه بدنام است

جامه پوش: نام ماری آنتوانت در تاریخ به ملکه ای که با گیوتین در میدان کنکورد پاریس اعدام شد و شاید جمله جعلی “بگویید کیک بخورند” در جواب مردم نان ندارند بخورند، گره خورده است اما واقعیت این است که ملکه لویی شانزدهم، تاثیری عمیق بر دنیای مد فرانسه و دنیا گذاشته است.

ماری آنتوانت در سال ۱۷۵۵ با نام ماریا آنتونیا خوزهفا یوهانا در وین ، اتریش متولد شد. او دختر ملکه ماری ترزا و فرانسیس اول که با هم بر امپراتوری هاپسبورگ حکومت می کردند، بود. پس از تولد او ، از سال ۱۷۵۶-۱۷۶۳ ، هاپسبورگ ها درگیر جنگ هفت ساله شدند. جنگی که در سراسر پنج قاره جریان داشت و سبب تقسیم بندی اروپا شد. پس از جنگ توافق شد که ماریای ۱۴ ساله، با لوئیز آگوست ، نوه حاکم فرانسه ازدواج کند. این ازدواج به دلیل اتحاد با فرانسه صورت گرفت. آنها در آوریل سال ۱۷۷۰ در حالی که هرگز همدیگر را ندیده بودند ازدواج کردند.

بعد از جشن های باشکوه عروسی در ماه مه ۱۷۷۰ ، ماری آنتوانت به تدریج در دربار فرانسه مستقر شد.او تمایلی به پذیرفتن نقش رسمی خانواده سلطنتی فرانسه نداشت،اما به سرعت تمایل آنها به مد و تجمل را پذیرفت. بعد از مدتی لویی آگوست پس از مرگ پدربزرگش در سال ۱۷۷۴ ، پادشاه فرانسه شد و ماری آنتوانت ملکه شد. خانواده سلطنتی در کاخ بزرگ ورسای ، که از قرن هفدهم مقر پادشاهی فرانسه بود ، زندگی می کردند. کاخ همچنین مرکز مد فرانسه بود – در لباس ، مبلمان و فضای داخلی. همه برای آخرین روند و بهترین تزئینات به ورسای نگاه می کردند.

کفش به جای مانده از ملکه لویی شانزدهم که هنوز هم می توان آن را به روز دانست

در ورسای ماری آنتوانت تمام وقت وهزینه خود را صرف کمد لباس و مدل موها و مهمانی های مجلل میکرد. او سالانه ۳۰۰ لباس سفارش می داد و گفته می شود هرگز دو بار لباس نمی پوشد. به همین دلیل در زمینه مد و طراحی میراث ماندگاری از خود به جای گذاشت. ماری زنی بود با ظاهری متمایز که هنوزهم تعهد او به کمال و تجملات، الهام بخش بسیاری است. با این حال ، این میراث منجر به سقوط خود و سلطنت فرانسه شد. در کشوری که بدهی های زیادی داشت و شهروندان گرسنه در خیابان ها به سر می بردند، سرانجام افراط پادشاهان منجر به انقلاب فرانسه می شود. که در این انقلاب پادشاه لوئی شانزدهم و ملکه ماری آنتوانت جان خود را از دست می دهد.

یکی از تاج‌های به جا مانده از گنجینه جواهرات ماری آنتوانت

ماری آنتوانت به چه چیزی معروف است؟
ماری آنتوانت از بخش سرگرم کننده عضویت در خانواده سلطنتی فرانسه با جان و دل استقبال کرد. او از آزادی خلاقانه ای که می توانست از آن برخوردار شود بسیار لذت می برد. اشتیاق او به لباس و تزئینات همراه با بودجه ای به ظاهر بی حد و حصر ، به او اجازه داد شاهکارهای هنری بسیاری خلق کند. این آثار که میراث قابل توجهی را در تاریخ مد و طراحی بر جای گذاشتند، هنوز هم تاثیرات زیادی بر هنر مدرن دارند. ماری آنتوانت نماد فردی با سبک خاص در زمان خود بود و آخرین مد او بر فرانسه و اروپا تأثیر می گذاشت. دقیقا به همان روشی که امروز اعضای جوان سلطنتی مانند کیت میدلتون و مگان مارکل انجام می دهند. هرچند این دو هیچ گونه تجملاتی در سبک پوشش خود ندارند و بیشتر به سبک مینیمال لباس می پوشند.

نقاشی از صحنه‌ای که ماری آنتوانت را به جایگاه اعدام با گیوتین می‌برند

تجملات ماری آنتوانت
به علاوه، ملکه ماری آنتوانت شاید به دلیل اتفاقی که احتمالاً هرگز رخ نداده است ، مشهور است. “بگذار آنها کیک بخورند” پاسخ احتمالی وی به شنیدن کمبود نان است که منجر به شورش در سراسر فرانسه شده است. این عبارت به طور خلاصه نگرش و جهل سلطنت نسبت به مردم را نشان می دهد. اما بازهم نمیتوان نسبت به آن مطمئن بود و گفتن این جمله از زبان ماری آنتوآنت دور از ذهن نیست. بسیاری از آنها در یک دوره سخت اقتصادی به سختی خود را تأمین می کردند. و اینکه ملکه به طور کلی درکی از این شرایط نداشت منجر به شورش مردم شد.

طراحی بر اساس مدل اوت کوتور

 

تأثیر ماری آنتوانت بر مد چه بود؟

ماری آنتوانت غالباً به عنوان اولین مشتری مد “اوت کوتور” توصیف می شود . تزئیناتی که توسط طراح لباسش رز برتین برای او اندازه گیری و ساخته شده است. به لطف مهارت های خود و مشتری دست به نقد سلطنتی اش، برتین اولین “طراح مد” معروف شد ، و خلاقیت های او الهام بخش صنعت مد و لباس است. او اولین ملکه جوان و شیک در طول سه نسل بود که مردم را کاملا مجذوب کرده بود. این جذابیت به دلیل لباس های پر حجم و تزئینات بیش از حد آن ها بود.همچنین به دلیل مدل موهای بلند و کاملاً آراسته اش که به آنها “پوف” می گفتند، مورد توجه قرار میگرفت.

امروزه، هفته مدی به نام هفته مد اوت کوتور وجود دارد

این لباس های پر تزئین و حجیم آن دوره آنقدر بزرگ بودند که راه رفتن با آن ها بسیار مشکل بود. برای مثال دو زن از در یک اتاق رد نمیشدند و یا هرگز در یک کالسکه جای نمی گرفتند. این لباس ها که پنیر نام داشتند، گاهی به قطر ۱۶ فوت (حدودا ۵ متر) میرسیدند. اکسسوری به همان اندازه لباس برای ظاهر زن مهم بود. در هر مراسم رسمی خانم ها موظف بودند اگر لباسشان بدون آستین است ، دست و بازوی خود را با دستکش بپوشانند. علاوه بر آن، استفاده بیش از حد از اکسووری های مو، وسایلی مانند کیف و بادبزن و جواهرات گران بها، از دیگر ضمائم پر خرج ملکه و اطرافیان بود.

اهمیت بیش از حد ملکه به خود و ظاهر خود، و همینطور بی کفایتی پادشاه لویی شانزدهم، منجر به انقلاب فرانسه شد که در این قیام هر دوی آن ها کشته شدند.

عمارت پتی تریانو در کاخ ورسای که به عنوان اقامت‌گاه اختصاصی در اختیار ماری آنتوانت بود

تأثیر ماری آنتوانت امروز چیست؟

در حالی که زندگی ماری آنتوانت ممکن است کوتاه شده باشد ، سبک او ادامه دارد و مدام از نو ساخته و لذت می برد. سبک او که ترکیبی از سلطنت و زنانگی است، نشان دهنده پیچیدگی سبک فرانسوی است. ماری آنتوانت به عنوان اولین مشتری واقعی لباس های اوت کوتور، همراه با تجمل گرایی و ظرافاتی که اصراف در آن زمان ایجاد کرده بود، دارای سبکی منحصر به فرد است. سبکی که بسیاری از فشن شوهای امروزی از آن الهام میگیرند.

موسکینو، کالکشن پاییز ۲۰۲۰
جرمی اسکات طراح برند مشهور موسکینو، در کالکشن پاییز ۲۰۲۰ خود، از جمله ی مشهور ماری آنتوآنت “بگذارید آن ها کیک بخورند…” الهام گرفت. او لباس هایی با تزییات فراوان و دامن هایی عریض به شکل کیک طراحی کرده بود. آرایش مو ها و صورت و حال و هوای کلی فشن شو، یادآور قرن ۱۸ میلادی است. تمام این طرح ها نشان دهنده این است که ماری آنتوانت و سبک های معروف او تا زمانی که میراث او زنده بماند الهام بخش خواهند بود.

نویسنده: سونیا کرمانی

# مداوت کوتورصنعت مد فرانسهفرانسهفشنلباسماری آنتوانتنوستالژی پوشاک