جامه پوش: کارگروه ساماندهی مد و لباس کشور با حضور اعضای شورای سیاست گذاری در راستای دستیابی به اهداف و بازبینی پیش نویس سند ملی سبک پوشش اسلامی ایرانی در وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی برگزار شد.
سید مجید امامی، در این نشست با بیان اینکه کارگروه بر اساس قانون، متولی ساماندهی مد و لباس کشور است در صورت تقویت این حوزه می تواند پاسخگو شود، اظهار داشت: امیدواریم که زین پس مراجع متعدد در مورد نابسامانی در حوزه مد و لباس نداشته باشیم. از آنجا که در صددیم علیرغم وجود اختلاف آرا میان اعضای شورای سیاستگذاری کارگروه مد و لباس با اجماع نظر و بازبینی توسط شورای عالی انقلاب فرهنگی سند ملی پوشش اسلامی ـ ایرانی را اجرایی نماییم.
وی گفت: در ساختار جدید کارگروه، دستورالعمل هایی جهت چگونگی فعالیت ها به ویژه برگزاری رویدادها در حال تدوین است که در بازبینی و غنی این دستورالعمل ها، از آرا، نظرات و تجربیات اعضا بهرمند می شویم که ظرف مدت کوتاهی بتوانیم، دستورالعمل ها در جهت افزایش عملکرد این فعالیت ها ارائه کنیم.
بیشتر بخوانید:
سید مجید امامی در ادامه گفت: سند ملی سبک پوشش اسلامی ایران یکی از جامع ترین اسنادی است که در حوزه ساماندهی مد و لباس کشور مطرح شده و ما به دنبال برنامه ریزی و سیاستگذاری های مشخص در این خصوص هستیم.
در سیاستگذاری دوره جدید، توجه به مولفههای تاثیرگذاری همچون ساختار معانی، زیباییشناسی و کارکرد اهمیت دارد. مد به معنی پرتکرارترین ارزش است و از همین روی در هیچ دورهای حضور آن کمرنگ نیست. از گذشته تا امروز در ایران سبک های گوناگون پوششی داشتهایم یکی از دغدغه اصلی خلاء مطالعات از حوزه های مختلف است به ویژه مطالعات انسان شناختی که نقش موثری در این حوزه ایفا میکند یکی از اساسیترین مسائل در عرصه مد، بازخوانی واژگان در این حوزه است که به ویژه واژگان بومی و تاریخی که امروزه به مرور از این حوزه کمتر استفاده می شود. باید دو حوزه مهم محیط زیست و سلامت در تدوین سند لحاظ شود، بی شک گستردگی نقش حوزههای مختلف در عرصه پوشش اهمیت فراوان دارد. در ساختار سنتی پوشش، واژه سلیقه نقش مهمی را ایفا میکند، در همین راستا توجه به واژگان رایج تاریخی در حوزه بازار در تدوین سند، از اهمیت بالایی برخوردار است.
در مورد چند بعد بودن این حوزه میتوان گفت، نظرات حوزه آموزش عالی، محیط زیست و حتی وزارت امور خارجه نیز در تدوین این سند باید در نظر گرفته شود. سالهاست به حوزه فرهنگ از نگاه دیگری به جامعه خود نگریستهایم و این توریستی شدن از نظر جامعه شناختی به ساختار فرهنگی جامعه تاثیرگذار است، در حالیکه ارزشهای جامعه ایرانی تاثیر گرفته از سنت، تاریخ و دین است. بازخوانی ارزش ها باید نگاه غالب این سند باشد، به طور یقین حضور گروهی از حوزه دانش و تجربه، حوزه صنعت و تجارت به ویژه در غنا بخشی این سند بسیار اهمیت دارد.
لزوم توجه به دغدغههای فعالان حوزه مد و لباس، بررسی دلایل رواج سبک های پوشش بومی در جامعه، محدود شدن به کارهای روبنایی و عدم توجه به زیرساختها، خلا نظریه و با پشتوانه اندیشه و تجربه، توجه به اقتصاد سیاسی پوشاک در سند، پیوند مولفههای فرهنگی و اقتصادی در این بخش از یک سو و لزوم اصلاح قانون ساماندهی مد و لباس به سبب ادغام وزارت صنعت و بازرگانی و شفافیت لازم، آسیب شناسی وضعیت مد و لباس امروز کشور، از سویی دیگر اهمیت دارد، حمایت مادی و معنوی این حوزه به ویژه بخش های مختلف صنعت نساجی یا تخفیفهای مالیاتی، یکی از ضروریات است.
یکی از مهمترین عوامل تحقق این سند، مشارکت دستگاه های مختلف در بخش اجرایی است، از سوی دیگر وجود نهادهایی در این حوزه به ویژه در ایجاد زمینه ممانعت ورود غیر قانونی پوشاک امری ضروری است، در پایان نیز اعضای حاضر در جلسه نظرات و پیشنهادات خود را در راستای توانمندی و اجرایی شدن سند ملی اظهار داشتند.
گفتنی است در این جلسه مجید امامی ـ دبیر محترم شورای فرهنگ عمومی کشور و رئیس کارگروه مد و لباس، نمایندگان محترم کمیسیون فرهنگی مجلس، وزارت صمت، وزارت اقتصاد، بازرگانی، شورای عالی انقلاب فرهنگی، آموزش و پرورش، وزارت ارشاد اسلامی، صدا و سیما و اصناف و انجمنها و طیبه عزت اللهی نژاد حضور داشتند.
منبع: iranmode