لباس مردان ایل بهمئی در فهرست میراث فرهنگی

جامه پوش: بر اساس ماده یک از قانون تشکیل سازمان میراث فرهنگی و گردشگری مصوب سال ۱۳۸۲ و مواد ۱۱ و ۱۲ قانون الحاق جمهوری اسلامی ایران به کنوانسیون بین‌المللی حفظ میراث فرهنگی ناملموس، لباس مردان ایل بهمئی و مهارت توردوزی در فهرست میراث فرهنگی ناملموس استان کهگیلویه و بویراحمد قرار گرفت.

در این مطلب ضمن مروری بر نامه علی‌اصغر مونسان وزیر میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی خطاب به حسین کلانتری استاندار کهگیلویه و بویراحمد در ارتباط با ابلاغ مراتب ثبت ملی ۱۱ اثر میراث ناملموس استان، ویژگی‌های لباس مردان ایل بهمئی که در این لیست عنوان شده منتشر خواهد شد.

در نامه مونسان خطاب به حسین کلانتری آمده است:

«در اجرای ماده یک از قانون تشکیل سازمان میراث فرهنگی و گردشگری مصوب سال ۱۳۸۲ و مواد ۱۱ و ۱۲ از قانون الحاق جمهوری اسلامی ایران به کنوانسیون بین‌المللی حفظ میراث فرهنگی ناملموس مصوب سال ۱۳۸۴ و مواد دو و سه آیین‌نامه اجرایی قانون مذکور مصوب ۱۳۸۷/۱۱/۶ هیئت‌وزیران و با رعایت مقررات آیین‌نامه اجرایی مذکور، میراث فرهنگی ناملموس با عنوان «مهارت تهیه کلگ و بلی» به شماره ۲۳۸۸، «مهارت پخت چنگال» به شماره ۲۳۸۹، «مهارت پخت آش کنگری» به شماره ۲۳۹۰، «مهارت پخت دنگو» به شماره ۲۳۹۱، «مهارت پخت دوازردکی» به شماره ۲۳۹۲، «مهارت توردوزی» به شماره ۲۳۹۳ در تاریخ ۱۳۹۹/۱۲/۲۴، «مهارت ساخت کیفار (قلاب سنگ)» به شماره ۱۸۶۴، «مهارت پخت نان تیری شیرین» به شماره ۱۸۶۵، «مهارت پخت نان بلبلی (مشتک روغنی)» به شماره ۱۸۶۶ و «مهارت دوخت لباس مردان ایل بهمئی» به شماره ۱۸۶۷ و «مهارت پخت نان شلشلی» به شماره ۱۸۶۸ در تاریخ ۱۳۹۸/۴/۴ در فهرست ملی میراث فرهنگی ناملموس به ثبت رسیده است. هرگونه اقدام که موجب حفظ و احیای این میراث شود، مورد تأکید است. خواهشمند است، دستور فرمایید مراتب برای اطلاع و اجرا به مقامات و مسئولان ذی‌ربط ابلاغ و از نتیجه اقدام این وزارتخانه را مطلع کنند.»

لباس سنتی مردان ایل بهمئی

لباس سنتی مردان ایل بهمئی با وجود داشتن اشتراکات با تن‌پوش سایر ایلات لر و ترک از وجه تمایز خاصی برخوردار بود به گونه‌ای‌که این لباس مدتی پیش برای ثبت ملی به سازمان میراث فرهنگی کشور ارسال شد و سرانجام در همایش ثبت میراث ناملموس کشور واقع در سرعین استان اردبیل به ثبت ملی رسید.

اما امروزه لباس محلی مردان ایل بهمئی از مد افتاده و پسران و مرادان همانند سایر هم سن و سالان خود در کلان شهرها با طراحی و دوخت لباس بر اساس مد روز قد و بالای خود را آراسته می‌کنند.

البته اخیراً مشاهده می‌شود که برخی از جوانان به‌صورت سمبلیک تن‌پوش سنتی ایل بهمئی را با لباس مد روز ست می‌کنند و در آئین‌ها و مناسبت‌ها استایل خود را با این لباس مزین می‌کنند.

پوشاک قدیمی مردان بهمئی «جومه» (پیراهن یقه طوقی)، «تنبان» و «دلگ» و «شال کمر» و «جوقا» و «کلاه نمدی» و «گیوه ملکی» بود.

منبع: هنرآنلاین

ممکن است شما دوست داشته باشید
پیام بگذارید