صنعت کفش در حال خارج شدن از دست ایرانی ها

جامه پوش: تبریز با وجود اینکه پایتخت چرم و کفش ایران شناخته شده است، اما شهرک اختصاصی برای این صنعت در تبریز وجود نداشته و کمر تولیدکنندگان رفته رفته زیر بار مشکلات گوناگون خم می‌شود.

این روزها حال و روز قطب تولید چرم و کفش ایران خوب نیست و برخی از تولیدکنندگان از افول این صنعت در مهد چرم ایران بیم دارند. آنها از مشکلاتی صحبت می‌کنند که زیبنده تولیدکنندگان ماهر و مهد چرم ایران نیست و چشم انتظار به فردایی دوخته‌اند تا بلکه موانع و مشکلات از این هنر کنار برود.

گویا شیوع ویروس کرونا، افزایش قیمت مواد اولیه، نبود نیروی ماهر و متخصص و نبود تسهیلات بانکی کم بهره، همگی دست به دست هم داده‌اند تا تولیدکنندگان با هنر دیرینه خود خداحافظی کنند در حالی که جایگاه این هنر مختص شهر اولین‌ها نبوده و کفش تبریز در منطقه خاورمیانه شهره هست.

تولید ۶۰ تا ۹۰ میلیون جفت کفش چرم 

رئیس اتحادیه کفاشان و پستاسازان تبریز گفت: ۳ هزار و ۷۸۰ واحد تولیدی و فروش در استان آذربایجان شرقی وجود دارد که با وجود ۵۵ واحد بزرگ صنعتی در کلانشهر تبریز، هزار و ۳۰۰ واحد در قسمت فروش کفش چرم و ۳۰۰ واحد نیز در قسمت خدمات و تولید نیز، مشغول فعالیت هستند.

علیرضا جباریان فام ادامه داد: در این حوزه ۶۰ هزار نفر به طور مستقیم و ۶۰ هزار نفر دیگر نیز به طور غیر مستقیم فعالیت دارند که به طور سالیانه حدود ۶۰ تا ۹۰ میلیون جفت کفش چرم تولید می‌شود.

جباریان گفت: با توجه به افزایش قیمت ارز و مواد اولیه، سرمایه‌ها به یک پنجم کاهش یافته است و همین موضوع، نیازمند تسهیلات است تا کارخانه‌ها به حیات خود ادامه دهند.

کاهش سرمایه‌ها و عدم حمایت دولت

رئیس اتحادیه کفاشان و پستاسازان تبریز بیان کرد: عدم دریافت تسهیلات بانکی یکی از اساسی‌ترین مشکلات موجود در این حوزه است که متأسفانه با عدم همکاری بانک‌ها و دولت، وامی در اختیار تولیدکنندگان قرار نمی‌گیرد و اغلب با یک پروسه طولانی همراه است.

وی به نبود نیروهای ماهر و نیمه ماهر در این حوزه اشاره کرده و گفت: نبود هنرستان و دانشگاه در این صنعت، نیروی کار را به شدت کاهش داده و منجر شده است تا کارخانه‌ها در تأمین نیروی کار با مشکل روبرو شوند اما افتتاح مدرسه کفش به مرور زمان تا حدودی می‌تواند در این زمینه مؤثر واقع شود.

نبود شهرک اختصاصی در صنعت کفش چرم

جباریان افزود: یکی دیگر از مشکلات موجود در این حوزه، نبود شهرک اختصاصی در صنعت کفش است. در حال حاضر، بالای ۷۰ درصد کارگاه‌ها اجاره نشین هستند که نبود یک شهرک اختصاصی منجر به عدم متمرکز نشدن کارگاه‌ها در یک محل می‌گردد.

وی ادامه داد: طی سال گذشته تمام کارگاه‌های کفش، این امکان را در اختیار داشتند تا به ازای ۳ نفر از کارگران خود، از معافیت کمک دولتی از سوی بیمه تأمین اجتماعی برخوردار شوند اما متأسفانه این امکان دیگر وجود ندارد و اکنون، کارفرمایان از پرداخت هزینه هنگفت بیمه ناتوان شده‌اند.

افزایش بی رویه قیمت مواد اولیه

جباریان به افزایش بی رویه قیمت مواد اولیه تأکید کرده و افزود: افزایش بی رویه قیمت مواد اولیه منجر به افزایش قیمت نهایی کفش و ناتوانی مردم از خرید آن شده و در نتیجه بازار را به سمت کسادی سوق داده است.

رئیس اتحادیه کفاشان و پستاسازان تبریز بیان کرد: تولید کننده کیف چرم در تبریز به شدت کاهش یافته است و اغلب کیف‌هایی که توسط افغانی‌ها در تهران و مشهد به بازار عرضه می‌شود عمدتاً ساخته شده از چرم مصنوعی است که با قیمت پایینی به فروش می‌رسانند.

وی گفت: بیش از ۸۰ درصد صادرات به کشورهای عراق و افغانستان و ۲۰ درصد دیگر نیز به کشورهای ارمنستان، امارات، قطر و پاکستان انجام می‌گیرد که طی یک ماه گذشته صادرات به دلیل مشکلات امنیتی افغانستان، به طور کامل قطع شده بود اما در حال حاضر، این مشکل رفع شده است.

کاهش توان قدرت خرید مردم

یکی از تولیدکنندگان کیف چرم گفت: حدود ۳۰ سالی می‌شود که در این حوزه فعالیت دارم و تولید سالیانه ما به سفارش مشتری بستگی دارد چرا که با افزایش قیمت مواد اولیه، قدرت خرید مردم نیز کاهش یافته است.

علی سیاهی پور ادامه داد: طی سال‌های گذشته فروش ما در بازار انجام می‌گرفت اما در حال حاضر، فروش اینترنتی را نیز به فعالیت خود اضافه کرده‌ایم چرا که در چنین وضعیتی تنها بازار جوابگو نیست.

عدم وجود تسهیلات بانکی کم بهره

وی افزود: متأسفانه یکی از مهم‌ترین مشکلات در این حوزه، افزایش بهره تسهیلات بانکی است در حالی که اگر تسهیلات بانکی کم بهره به دست تولیدکنندگان برسد موجب افزایش نیروی اشتغال نیز خواهد شد.

این تولیدکننده کیف چرم افزود: روز به روز قیمت مواد اولیه افزایش می‌یابد و مشتری نیز به هنگام خرید، از افزایش ناگهانی قیمت گله مند است.

حالا مشکلات گوناگون همانند افزایش قیمت مواد اولیه و نبود تسهیلات بانکی کم بهره، دست در دست هم داده‌اند تا پایتخت کیف و کفش چرم ایران حال و روز خوشی نداشته باشد؛ با توجه به اینکه صنعت چرم و کیف و کفش جز صنایع مهم و اشتغال زا شناخته شده است اما مشکلات آن نیز باید با در اختیار نهادن تسهیلات بانکی کم بهره، پرداخت کمک دولتی و از همه مهم‌تر ایجاد شهرک اختصاصی رفع شود.

منبع:مهر

ممکن است شما دوست داشته باشید
پیام بگذارید