خواص الیاف پشمی
جامه پوش: پشم یک نوع الیاف پروتئینی است که از گوسفند به دست می آید. انواع مختلف پشم وجود دارد که در بین آنها پشم مرینوس بهترین نوع است؛ زیرا طول آن مناسب است. اکثر الیاف پشمی از ظرافت خوبی برخوردارند و اکثراً به صورت طبیعی مجعد هستند.
ویژگی های الیاف پشمی
- طول
- ظرافت
- خواص الاستیک
- تاثیر گرما
- شکل سطح مقطع عرضی
- استحکام و اتساع
- ظاهر
- تاثیر مواد شیمیایی
- تاثیر عوامل بیولوژیکی
- استفاده نهایی
در ادامه مقاله تمام ویژگی های فوق را به تفصیل توضیح خواهیم داد:
۱- طول
طول الیاف پشمی با توجه به نوع الیاف و دوره جمع آوری، از ۲ تا ۱۲ اینچ متغیر است.
۲- ظرافت
به طور کلی هر چه الیاف پشمی بلندتر باشند، ضخیم تر هستند. ظرافت الیاف پشمی از ۳ تا ۱۵ دسی تکس است؛ از این رو الیاف پشمی، ضخیم تر از الیاف پنبه ای هستند.
۳- خواص الاستیک
پشم در زمینه بازیابی حالت بعد از تغییر شکل، یکی از بهترین الیاف طبیعی به حساب می آید.
۴- تاثیر گرما
پشم در هنگام آتش گرفتن، بویی شبیه سوختگی مو دارد و صدای خاصی نیز ایجاد می کند.
۵- شکل سطح مقطع عرضی
شکل سطح مقطع الیاف پشمی، تقریباً دایره ای یا بیضوی است. برخی الیاف یکپارچه هستند و برخی دارای سوراخ های متناوب کوچکی هستند که به آنها خر مو گفته می شود.
۶- استحکام و اتساع
پشم الیاف ضعیفی است. استحکام آن از ۱ تا ۱۵ گرم بر دسی تکس متغیر می باشد؛ اما دراز شدگی اش در هنگام پارگی بسیار زیاد است و حتی به ۳۵% هم می رسد.
۷- ظاهر
مشخصه الیاف پشمی، پیچ و تاب و پوسته پوسته بودن است. این الیاف به دلیل مجعد بودن، حجیم تر هستند و ظاهری مارپیچ دارند. به خاطر پوسته پوسته بودن، دارای اصطکاک متغیری هستند؛ در حالی که الیاف پنبه ای این ویژگی را ندارند. این الیاف به دلیل پوسته پوسته بودن و قابلیت اتساع، خواص لمسی خوبی بروز می دهند. رنگ الیاف پشمی، بسته به نوع آنها متفاوت است.
۸- تاثیر مواد شیمیایی
- در آب: بازیابی رطوبت پشم، ۱۹% است و در صورت وجود مقاومت مرطوب به ۲۰% کاهش پیدا می کند.
- در مواد قلیایی: مواد قلیایی باعث تخریب الیاف پشمی، تغییر رنگ و کاهش استحکام آنها می شوند. عمل آوری پشم در محلول 5 درصدی NaOH باعث حل شدن این الیاف می گردد.
- در اسید: اسید هیچ تاثیر منفی بر روی پشم ندارد. در پشم کربن دار، از محلول اسید سولفوریک ۵% برای حذف مواد گیاهی و سلولزی استفاده می شود.
- در حلال ها: حلال ها نیز هیچ تاثیر منفی بر روی پشم ندارند. از این رو استفاده از روش های خشکشویی برای تمیز کردن لباس های پشمی، بسیار رایج است.
۹- تاثیر عوامل بیولوژیکی
پشم در اثر حمله بیدها و قرار گرفتن در معرض باد، باران و نور خورشید خراب می شود.
۱۰- استفاده نهایی
از لباس های پشمی باید به خوبی مراقبت شود؛ زیرا ممکن است در هنگام شستشو کوچک شوند.
منبع: Garments Merchandising