تبدیل شیرهای فاسد به تی شرت
جامه پوش: یک شرکت استارتاپی مستقر در لس آنجلس در حال تبدیل شیرهای فاسد به تی شرت های پایدار و در عین حال خوش بو است. صنعت مد شاهد تغییراتی است که در تلاشند بنیان آن را با مواد مختلف جایگزین مواد اولیه رایج این صنعت، مانند چرم های کاکتوس و حتی آناناس متزلزل کنند؛ از این رو دیگر تبدیل شیر به مد هم عجیب به نظر نمی آید.
شرکت استارتاپی Mi Terro از بیوتکنولوژی برای مهندسی مجدد بخش هایی از ضایعات مواد غذایی به منظور ساخت الیاف پایدار برای تولید تی شرت های زیست تخریب پذیر استفاده می کند؛ این فناوری آینده نگر ممکن است جایگزین استفاده از پلاستیک در صنایع مد، پزشکی و بسته بندی شود.
سالانه 128 میلیون تن شیر هدر می رود و 3.3 میلیارد تن گازهای گلخانه ای تولید می شود؛ بنابراین اهمیت این فناوری از جهات بسیاری قابل بررسی است. رابرت لوو (Robert Luo)، مدیر عامل این شرکت اولین بار پس از بازدید از گاوداری دایی خود در سال 2018 در چین، متوجه این مسئله شد و با چشم خود دید که چه مقدار شیر مستقیماً هدر می رود. بعدها با انجام برخی تحقیقات آنلاین، متوجه گردید که این مسئله در ابعاد جهانی بسیار بزرگ تر است.
۳ ماه طول کشید تا این شرکت که با جمعی از دانشمندان، محققان علم مواد و شیمیدان ها کار می کند؛ راهی برای تبدیل شیر فاسد به پروتئین پیدا کند. بعدها می توان این پروتئین ها را به الیاف تبدیل کرده و به شکل نخ ریسید.
یک نرم کننده پوست
این فرآیند منحصر به فرد آنها را قادر می سازد تا پروتئین های شیر را دوباره مهندسی کرده و مصرف آب را به حدود ۶۰% میزان لازم برای تولید پیراهن های نخی ارگانیک کاهش دهند.
به گفته این شرکت، این پیراهن های شیری سه برابر نرمتر از پیراهن های پنبه ای هستند، دارای خواص ضد میکروبی بوده و بدون بو می باشند، در ضمن چروک نمی شوند و دمای بدن را هم تنظیم می کنند. علاوه بر این، هر تی شرت حاوی ۱۸ اسید آمینه است که می توانند بافت پوست را تغذیه کرده و آن را بهبود ببخشند. در واقع این پیراهن ها، نرم کننده پوست و تجلی هویت مد در قالب آن هستند.
مهندسی مجدد چگونه کار می کند؟
ابتدا شیر و سایر فرآورده های لبنی زائد از مزارع، مراکز فرآوری مواد غذایی و فروشگاه های مواد غذایی جمع آوری می شوند. سپس شرکت Mi Terro برای استخراج و تصفیه مولکول های پروتئین از باکتری شیرهای فاسد که جزء اصلی این تی شرت ها را تشکیل می دهند؛ از فناوری هایی با نام های «فعال سازی پروتئین» و «تصفیه خود سامانی» که توسط این شرکت توسعه یافته اند، استفاده می کند.
فرآیند «ریسندگی برشی جریان دینامیک»، آخرین مرحله ای است که در خلال آن پروتئین کازئین تمیز به شکل الیاف ریسیده می شود و در نهایت به نخی تبدیل می گردد که برای ساخت اقلام مد مورد استفاده قرار می گیرد. این چرخه سه مرحله ای باعث می شود تا الیاف از مواد غذایی جدا شوند؛ در ضمن این الیاف پس از پایان طول عمر دوم خود به صورت بیولوژیکی قابل تجزیه هستند.
شیوه های پایدار
این شرکت به ازای هر خرید باعث نجات 15 درخت می شود و قصد هم ندارد دامنه فعالیت های خود را تنها به تی شرت محدود کند. از این فرآیند در انتظار ثبت اختراع، می توان برای ساخت سایر محصولات سازگار با محیط زیست هم استفاده کرد؛ در ضمن برای تمامی ضایعاتی که پایه پروتئینی دارند قابل استفاده است. با وجود اینکه این کار با شیر آغاز شده؛ اما شرکت Mi Terro در حال گسترش افق دید خود است و مطمئناً به دنبال راه هایی می گردد تا با پایان دادن به ضایعات مواد غذایی، سهمی در نجات کره زمین داشته باشد.
منبع: Sugar-Asia